Before the RainPogledaj trailer!

Филм

драма, воен (1994)

Before the Rain

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
-
8,191%
Before the Rain

Наслов:

Пред дождот

Година:

1994

Жанр:

драма, воен

Траење:

113 мин

Режија:

Milcho Manchevski

Сценарио:

Milcho Manchevski


Главни улоги:


Katrin Cartlidge
  >  Anne
Ljupco Bresliski
  >  Mitre
Grégoire Colin
  >  Kiril
Josif Josifovski
  >  Father Marko
Suzana Kirandziska
  >  Neda
Katerina Kocevska
  >  Kate
Phyllida Law
  >  Anne's Mother
Igor Madzirov
  >  Stojan
Petar Mircevski
  >  Zdrave
Labina Mitevska
  >  Zamira
Rade Serbedzija
  >  Aleksander
Ilko Stefanovski
  >  Bojan
Silvija Stojanovska
  >  Hana
Jay Villiers
  >  Nick
Kiril Ristoski
  >  Father Damjan

Опис:


Пред дождот е македонски филм од 1994 година, режиран од Милчо Манчевски. Овој филм во 1994 година беше номиниран за филмската награда Оскар во категоријата за Најдобар филм на странски јазик. Филмското дејство на „Пред дождот“ поседува сопствена консеквентно спроведена драматуршка логика и од неа, всушност, и извира оној недвосмислен квалитет и шарм на ова остварување. Филмот е во времетрање од 119 минути и е снимен во вајдскрин техника, со звук, во боја и 35 мм.

Во својата филмска нарација, филмот содржи три целини поврзани меѓу себе. Тие се насловени како „Зборови“, „Лица“ и „Слики“.

Дејството во „Зборови“ се случува во древен машки манастир некаде во Македонија, каде младиот монах Кирил, заветен на молчење, во својата таванска ќелија ја наоѓа Замира, Албанка, девојка која бара засолниште од вооружените селани кои ја бараат за да и судат за убиството на еден соселанец. Кирил и Замира ја напуштаат сигурноста на манастирските ѕидини ама, нивната приказна завршува несреќно.

Дејството во „Лица“ се случува во еден наполно поинаков свет, динамичен, современ, урбан Лондон. Во светски позната фотографска агенција работи Македонецот Александар Кирков, одамна заминат од татковината. Меѓу него и Ен, млада жена која работи во истата агенција се случува страсна љубовна приказна. Александар ја повикува да замине со него. Додека Ен се бори со својата дилема дали да ја остави извесноста во која живее и да замине со Александар во непредвидлива иднина, во кафеаната каде што разговара со сопругот се случува инцидент со трагични последици.

Дејството во „Слики“, се случува во Македонија. Александар се враќа дома, во родниот крај, барајќи засолниште во долго сонуваниот мир на својот роден крај и не помислувајќи дека тука се води една поинаква, но не помалку беспоштедна војна. Пределите на неговиот роден крај се исти, но односите меѓу луѓето се драстично променети. Во крајот каде што живеат два различни народа, со различни верски припадности, односите се крајно поларизирани. Роднините на Александар го примаат со радост, но и со чудење. Александар ги посетува пријателите во соседното албанско село, сака да ја види некогашната соученичка Хана, кон која во момчешките години негувал нежни чувства. Таа сега е вдовица и мајка на две деца, син и ќерката Замира. Сè уште неадаптиран кон атмосферата што натежнала врз луѓето, Александар се ангажира во спасувањето на Замира, во тој момент надоѓа бура, а филмот се враќа на својот почеток (пред дождот).

Oбработил/ла:

Numberguy
  • Слично за гледање
  • Коментари (7)
  • Bal-Can-Can

    Bal-Can-Can (2005)

    драма, криминалистички, комедија, акција, авантура, воен

    Бал-кан-кан е македонски филм во италијанска копродукција, а Дарко Митревски е режисер и сценарист на филмот. Владо Јовановски, Адолфо Маргиота, Ѕвездана Ангеловска и Тони Михајловски ги играат...
  • Bikini Moon

    Bikini Moon (2017)

    драма

    Овој филм на Манчевски е за Бикини, харизматична, темпераментна и неспокојна поранешна жена-маринец, која се враќа од Ирак и ненамерно станува центар на документарен филм, додека се обидува одново да...
  • Do balcak

    Do balcak (2014)

    драма, историски, акција

    Дејствието на својот романтизиран епски филм Столе Попов го сместува на самиот почеток на дваесетиот век, во 1903 година (снимено во Битола и околината), во постреволуционерниот период кога на...
  • Ajami

    Ajami (2009)

    драма, криминалистички

    Deo grada Jafe, pod imenom Adžami, kazan je kultura i konfliktnih stavova jevreja, muslimana i hrišćana. Napred-nazad kroz vreme i viđeno očima različitih likova, svedočimo neodrživosti tog...

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    05.11.2022. 00:48
    Ma odlican, i Mancevskog sam mogao da pomenem u onoj temi gde sam nabrajao ostvarenja i reditelje, tih godina je mozda bio u senci Kusturicinog `Arizona dream` sto se reklamiranja tice, bar iz mog ugla i uvida, naravno koliko se secam, a nesto ga nisam posle video na televiziji ili nalateo na njega.
    AlexDeLarge2022-11-05 08:42:44
  • Mizi
    eXtreme member
    05.11.2022. 00:33
    Prelep film, muzika, fotografija, sveeeee!!!
  • Numberguy
    Senior translator
    13.09.2019. 12:09

{{message}}

{{item.title}}