BatalonPogledaj trailer!

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
Одлично!
6,5
Batalon

Година:

2015

Жанр:

драма, историски, акција, воен

Траење:

120 мин

Режија:

Dmitriy Meskhiev

Сценарио:

Dmitriy Meskhiev
, Igor Ugolnikov
, Ilya Avramenko
, Evgeniy Ayzikovich


Главни улоги:


Mariya Aronova
  >  Mariya Bochkareva
Marat Basharov
  >  Aleksandr Kerenskiy
Valeriy Degtyar
  >  Ilya Tatishchev, general
Margarita Bychkova
  >  mat Nadi
Sergey Byzgu
  >  Afanasiy Bochkaryov
Khelga Filippova
  >  mat Toni
Evgeniy Dyatlov
  >  Aleksey Tseplyaev, polkovnik
Aleksey Dmitriev
  >  Pankrat
Konstantin Fisenko
  >  Ofitser
Polina Dudkina
  >  Galina Svistunova
Nikolay Auzin
  >  Nikolay Seleznev
Mariya Antonova
  >  Evdokiya Kolokolchikova
Evgeniy Karpov
  >  General genshtaba
Arina Ivanova
  >  Sestra miloserdiya
Lesya Andreeva
  >  Feklusha

Опис:


Русија, пролетта во 1917 година. Фебруарската револуција го изменила животот во Русија и текот на Првата светска војна. Царот веќе се одрекнал од престолот. Во рововите кај Сморгоњ, каде што борбите со Германците траеле скоро година дена, бољшевиците ја водат својата пропаганда и повикуваат на мир со непријателот. Руските офицери не можеле ништо да одлучат без одобрение на таканаречените воени комитети. Армијата само што не се распаднала.

По наредба на привремената влада, а за да се подигне борбениот морал, се формира женски баталјон на смртта под команда на Марија Бочкарова, одликувана со Георгиевски орден. Во редовите на ударниот баталјон биле пред се жени кои служеле војска на линја на фронтот (во руската царска армија бил одреден број на жени кои ги заземале високите позиции, а меѓу нив биле и витезите Св. Ѓорѓи), но и жени од граѓанските семејства, племкињи, ученички, учителки, работнички. Повеќето ги сочинувале жени и козаци. Во баталјонот на Бочкарова биле претставнички на познати руски племенски семејства, но и прости селанки и слугинки. На пример, аѓутант на Бочкарова била Марика Скридлова - ќерка на адмиралот Н. И. СКридлов. Доброволните по националност биле Русинки, но имало и од други националности, Естонки, Латвијки, Еврејки и Англичанки. На крајот на јуни, женскиот баталјон на смртта од 200 војници пристигнал под Сморгоњ (сега во Белорусија), а недела дена подоцна се придружил во борбата. Баталјонот неколку пати тргнувал во контранапад. Одредот под командата на потпоручничката Бочкарова се држел херојски во борбите, цело време во првите редови, рамо до рамо со другите војници.
Донесувале муниција, пренесувале тајни, а некои оделе и во извидница; со својата служба, баталјонот на смртта бил пример за храброста, цврстина и смиреност, го подигал моралот на војниците и докажал дека секоја од тие жени заслужила да носи титула борец на Руската Армија.

Oбработил/ла:

icemaher
  • Слично за гледање
  • Коментари (5)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    26.09.2021. 11:18
    Odlican film.
  • beogradski
    eXtreme member
    12.05.2020. 14:28
    Odlican film
  • amir.mira
    member
    18.01.2019. 17:26
    lep ruski film, ratna tematika koja obiluje emocijama i patriotizmom, kada porasteš i uvidiš da su to sve apstraktni pojmovi, kao i ljubav, humanost, istina, vera itd. A koji su nama nametnuti i mi vešto izmanipulisani od strane vladajuće klase, koja ništa od toga ne priznaje, time se okoristi kako bi sticala što više, a nas emotivce kontrolisala divnim moralnim bajkama i još mnogo čime... Što ne znači ne pogledati ovaj lepi film...

{{message}}

{{item.title}}