Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Marianne - Francuska vještica na Netflixu

Strategija Netflixa da se „čuje“ na svim mogućim svjetskim jezicima, donijela nam je punokrvnu horror seriju Marianne, prvu takvu na francuskom jeziku u Netflixovoj produkciji. Serija se otvorila 13.9.2019, ima osam epizoda, te je namijenjena horror publici željnih žanrovskih iskoraka u domen tv serija.

Osvrt na seriju moram započeti s već nekoliko puta napisanom tvrdnjom: ljude je najteže uplašiti ili...nasmijati. Zato horror sadržaji u pravilu imaju niže ocjene na IMBD-u, ili pak u osvrtima i komentarima na neki horror uradak. Nešto malo bolje prolaze komedije, no i kod njih vrijedi pravilo da su „bez veze“, „uopće nisu smiješne“... itd. Dio krivice snosi žanr sam po sebi, jer je kao stvoren za mlade nadobudne režisere, koji vježbaju na niskobudžetnim horrorima, počesto s nažvrljanom pričicom, par kamera i prijateljima kao glumcima bez honorara. Čak je recimo i čuveni Spielberg, 1972 godine, odmah nakon Duel, snimio punokrvni horror - Something Evil, koji je uzgred rečeno odličan, iznimka koja potvrđuje pravilo. Onda ne spomenuti Sama Raimija bio bi grijeh. Njegov The Evil Dead, koji je snimio 1981, s grupicom prijatelja s fakulteta je jedan od temelja horrora 80-tih godina. No da mi pređemo na našu francusku horror seriju „Marianne“.

Uspješna i bogata spisateljica, mlada Emma Larsimon (Victoire Du Bois) doživi šok, kada joj se pred očima objesi prijateljica iz škole Caroline. Sa svojom tajnicom Camille, Emma se vraća u svoj rodni gradić obići majku svoje mrtve prijateljice gđu. Daugeron (Mireille Herbstmeyer), koja je opsjednuta zlim duhom vještice iz 15 st. Marianne Basselin. Malo po malo Marianne se okomljuje na obitelj zlosretne Emme, te na njenu „bandu iz srednje škole“, koji ne slute s kakvim zloduhom imaju posla. Postoji samo jedan način da se Emma riješi Marianne, to je da ili poklekne, ili pronađe način da „ubije“ stoljećima mrtvu vješticu...

Marianne je punokrvni horror, hoću reći da nema tu popularnih miješanja žanrova. Od prve do zadnje epizode, demonska prikaza sudjeluje na ovaj ili onaj način svim događanjima na ekranu. Uvod o konsternaciji horror fanova nakon odgledanoga, vrijedit će i za Marianne. Nekima se serija bude svidjela, nekima pak ne bude. Moj je savjet da nakon prve 2-3 epizode ne odustajete od serije. Prvih par epizoda naime vuku na teen-horrore, no poslije to ipak krene na malo ozbiljniju stranu. Logiku kao kod svakoga horrora ostavite po strani, posvetite se više vizualnom doživljaju. Serija je veoma jaka na tome vizualnom polju, a glumačka ekipa daje sve od sebe. Gđa Daugeron (Mireille Herbstmeyer), izgleda kao susjeda zbog koje bi pobjegli, ne u drugi kvart, nego u drugi grad. Takvih sitnih horror zadovoljstava kroz osam epizoda ima more. Kada strada jedan otkačeni lik, na njegovo mjesto uskače drugi. Tako da nemate vremena žaliti za nekim tipom koji je izgubio bitku protiv drevne vještice. Uglavnom ljubitelji horrora koji spadaju u možda najstrpljivije fanove (tek 2-3 od 10 horrora donekle vrijedi gledanja), bit će zadovoljni. Ne oduševljeni, već zadovoljni. Razočarani sigurno neće biti. Oni koji zalutaju u žanr ionako budu odustali nakon par „scary shit“ scena. Kojih ima. Gomiletina.

Dodatak: umjesto zanimljivosti o Marianne, dobra vijest za fanove kojima se svidjela francuska horror scena. Naime Netflix uskoro izbacuje seriju „Vampires“ po francuskom bestselleru Thierrya Jonqueta. Dotle se čuvajte drevne i opake vještice iz 15 stoljeća - Marianne Basseline. Protiv nje križevi ne znače baš ništa.

  • Коментари (7)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Freak37
    eXtreme member
    09.11.2019. 13:52
    The Exorcist mi je jos uvek neprevazidjena horor serija , tako da ovo moze da prodje , ima svojih momenata.
  • bokidante
    Active member
    28.10.2019. 10:12
    Od mene 6/10.
  • cipiflesh
    Translator
    22.10.2019. 11:22
    Hvala na preporuci jel mi je ovo proslo ispod radara... Pravi horror za prave fanove.. veoma sam zadovoljan i nemam nekih posebnih zamerki.. 8/10
;

{{message}}

{{item.title}}