Hauru no ugoku shiroPogledaj trailer!
Оцена од корисниците
-
8,287%
Hauru no ugoku shiro

Наслов:

Pokretni dvorac

Година:

2004

Жанр:

анимиран, семеен, фантазија, авантура

Траење:

119 мин

Режија:

Hayao Miyazaki

Сценарио:

Hayao Miyazaki
, Diana Wynne Jones


Главни улоги:


Lauren Bacall
  >  Witch of the Waste (voice)
Christian Bale
  >  Howl
Blythe Danner
  >  Madame Suliman (voice)
Jean Simmons
  >  Grandma Sophie
Chieko Baishô
  >  Sofî
Tatsuya Gashûin
  >  Karushifâ
Daijirô Harada
  >  Hin (voice)
Mitsunori Isaki
  >  Koshô (voice)
Haruko Katô
  >  Sariman (voice)
Takuya Kimura
  >  Hauru
Akihiro Miwa
  >  Arechi no Majo (voice)
Emily Mortimer
  >  Young Sophie
Akio Ôtsuka
  >  Kokuô (voice)
Ryûnosuke Kamiki
  >  Marukuru
Yô Ôizumi
  >  Kakashi no Kabu

Опис:


Animirani film. Djevojka Sofija živi mirnim životom u rodnom gradu, u kojemu radi u trgovini šešira svoje majke. Vještica od Pustoši baci na nju uroke i pretvori je u staricu, protiv čega ona ništa ne može učiniti. Kako sada više nije u mogućnosti nastaviti posao, Sofija odlazi u neugledni pokretni dvorac ozloglašenoga čarobnjaka Vihora u kojemu se zaposli kao kućna pomoćnica. Sprijateljuje se s Kalciferom, demonom vatre koji vodi dvorac i koji je neraskidivim ugovorom vezan uz gospodara, morajući mu se slijepo pokoravati. Sofija i demon se dogovore da će si međusobno pomoći otjerati uroke. Poput Kalcifera, vještica je urekla i Vihora, a Sofija će se zaljubiti u njega. Ona će mu pomoći da se suoči s Vješticom Pustoši i njegovom bivšom profesoricom magije...
U srpnju 2004., Miyazaki je sa svojim studijem Ghibli završio produkciju filma Pokretni dvorac, adaptaciju popularnog romana fantazije istoga naslova, zbog kojega je privremeno prekinuo mirovinu, nakon iznenadnoga odlaska prvotnoga redatelja Mamorua Hosoda. U svom stilu, redatelj je ostvario odličan animirani film, sjajnih fantazmagoričnih fantazija i originalnih, pomno psihološki profiliranih likova. Film je prikazan na festivalu u Veneciji na kojemu je osvojio Zlatnu Osellu za animacijsku tehnologiju.
Glasovi: Antonija Stanišić (Sofija kao starica), Franjo Dijak (Vihor), Dean Krivačić, Darija Lorenci, Amar Bukvić, Robert Ugrina, Nataša Janjić, Filip Jurčić
 • Слично за гледање
 • Коментари (2)

За коментирање мора да бидете пријавени!

 • Samisko
  Banned user
  13.02.2011. 20:00
  Hehe, čitao i knjigu. Pre par dana kupio i drugi deo :D.
 • Dee_Monk
  eXtreme member
  31.01.2011. 17:05
  Howl's Moving Castle aka Hauru no ugoku shiro (2004) 

  Što se desi kada Howl na vas baci svoju kletvu? Ostanete emocionalno vječno zarobljeni u djetinjstvu! Pročitajte i pogledajte što na tu temu kaže Miyazaki.

  Za ovaj je animirani magični uradak dobro poslužila knjiga engleske spisateljice Diane Wynne Jones, no maštu će vam  zasigurno zagolicati pomalo promijenjen scenarij koji se koristio za film, čiju je konačnu direkciju zacrtao Hayao Miyazaki i studio Ghibli, doduše u suradnji s Disneyem.

  19. stoljeće je. Europa. Sophie (u japanskom je originalu 'glumi' ikona campa Akihiro Miwa) je osamnaestogodišnja djevojka koja nakon očeve smrti ostaje živjeti s maćehom i dvije polusestre. Zgodnim obratom jedne poznate zapadnjačke bajke, bajke, priča ide dalje. Kako nemaju novca, maćeha je otpravila dvije svoje kćeri u svijet za zanatom, jednu kod pekara, a drugu da postane vrsna čiribu-čiriba djevojka. Sophie ostaje s maćehom pomažući joj u dućanu sa šeširima.

  Njen je 'oh tako običan život' postao daleka, daleka prošlost u trenutku kada ju je s lica zemljice majčice doslovno 'pomeo' naočiti i tajnoviti čarobnjak Howl koji pokušava pobjeći od nepoželjnog uhode. Peripetije postaju još spetljanije kada se nenadano pojavi i zla vještica koja pupoljak Sophie, nakon što ju je vidjela s Howlom, pretvori u ružnjikavu devedestogodišnju staricu. Ne želeći se pojaviti takva na kućnome pragu svojima, odlazi na put u Wasteland no biva 'usisana' u čarobnjaka naočitoga lebdeći dvorac.

  Tajeći svoj pravi identitet, ostaje u dvorcu kao teta čistačica često iznenađujući dvorane svojim progresivnim, mladalačkim razmišljanjima. Tu upoznaje i Howlovog savjetnika i eksperta, Markla i vražička Calcifera… Odnos između Sophie i Howla postaje sve dublji, otkiva se prava snaga lebdećeg dvorca, no svejedno nije izvjesno da li i kako će se pupoljak Sophie osloboditi čini koje je na nju bacila neprijateljica vještica kada ju je zarobila u staračko tijelo. Bitno je i pripomenuti da se cijelo vrijeme kroz film provlači i ratna tematika.

  Mikropriča koju smo vam upravo iznijeli ustvari je dio one veće i sveobuhvatnije - o ljubavi.

  Veliki je dio filma rađen klasičnom animacijom – crtanjem, a Miyazaki, poznato je, često i dobar dio filma animira sam. Obzirom koji je to obim posla i koncentracije, nemojte se čuditi što dotični majstor provodi puno vremena u karanteni, odbijajući svoje dragocjeno vrijeme tratiti gostujuću na festivalima; recimo Mostri 2004. kada mu je baš ovaj film bio u glavnoj konkurenciji kao prvi animirani nakon trideset godina ili na Animafestu iste godine kada je dobio nagradu za životno djelo.


  [TUBE]57r9jjqzJJk[/TUBE]


  Preporuka Thumbs Up