The Dark Tower - Totalni promašaj

recenzije filmova i serija

10.08.2017.

The Dark Tower - Totalni promašaj

IgaBiva

Ako ste fan lika i dela pisca po imenu Stephen King - zaobiđite u širokom luku...

... Jer ono što će te videti u ovom filmu nema blage veze s onim što ste pročitali u piščevim romanima!

Film The Dark Tower, jednostavno, svetlosnim godinama je daleko od svetova i događaja u njima, koje je opisao čuveni horor/sf pisac u svojoj književnoj epopeji, sastavljenoj od čak osam knjiga, napisanih u razdoblju 1982-2012, na više od 4.000 strana.

Priča o nastojanju da se snimi film traje već skoro desetak godina. U razmatranju je bila čak i serija, a gledajući The Dark Tower upravo mi se zbog toga i plače - zašto, zaboga film? Jer, knjige prosto vrcaju od mnoštva likova, događaja, razmišljanja, aluzija, alegorija, reminiscencija na ova i neka druga bolja vremena... da je ideja o "strpavanju" svega toga u 95 minuta trajanja filma više nego uzaludna. 

Dobro, reći ćete, "ovo je tek prvi film, biće ih valjda još"... Ali, nije ni to! Ajde, da je The Dark Tower pravljena po prvom romanu The Dark Tower: The Gunslinger, pa da će se kasnije još razvijati u novim filmovima buduće franšize, ali, jednostavno, ovaj film je sklepan od najrazličitijih motiva, uzetih iz svih knjiga i ko zna odakle još, tako da ni glavni junak čak nije ni onaj koji je u knjigama!

Dakle, glavni lik u filmu nije nikakav "Revolveraš", već jedan tinejdžerčić - Jake, lik koji se i pojavljuje u prvoj Stephenovoj knjizi, ali tek kao i mnogi drugi. Zašto Jake? Hollywood bi ga znao valjda? Moje mišljenje je da je tako izbegnuta "mračna strana" knjige, napravljen proizvod za jednokratnu upotrebu tinejdžerske publike (koja je u 95 odsto slučajeva i glavna ciljna grupa novovremenog blokbasterisanja). E, sad, što sve to nema blage veze s tamo nekim književnim delima, to je sasvim druga priča. Kao kada bi, recimo, Anna Karenina imala svojstva kao Lara Croft, i, umesto da se ubije bacanjem pod voz, to isto prevozno sredstvo iskoristila za put na Mesec gde bi se pridružila Avengers-ima.

Ako, ipak, zanemarimo taj utisak besmislenosti "prekrajanja" dela koje je stvorio Stephen King, dobićemo koliko-toliko pitku limunadu za letnje "zevanje". Film nije dosadan, može i da se gleda, ali je, baš... besmislen... ako, razumete šta hoću da kažem...

Manite se ovoga, i čitajte knjige...

 • Коментари (30)

За коментирање мора да бидете пријавени!

 • 17.08.2017. 19:56
  http://www.metacritic.com/movie/wonder-woman/critic-reviewsevo samo jedne od lista, a po meni film je jedva gledljiv (mogli su da ga urade mnooogo bolje sa ulozenim parama) [прикажи го целиот коментар]
 • Hogar Strašni
  Translator
  16.08.2017. 21:37
  Koja to kritika proglašava Wonder Woman filmom godine? [прикажи го целиот коментар]
 • ar8c
  member
  16.08.2017. 20:39
  1. Wonder Woman nisam gledao, a to 100% i neću gledati jer nije u domenu mojih interesovanja.2. Da li sam ja igde govorio o tome koji film mi je najbolji ove godine i kakve veze WW ima sa celom ovom diskusijom?3. Kada kažem kritika mislim na presek svega onoga što sam do sada pročitao, kao i par mišljenja koje lično smatram kredibilnim i vrednim pažnje.4. Zar neko ovde lično doživljava ako se izrazi sumnja u kvalitet nekog filma? Mislim da su svi slobodni da urade kako žele i ne slušaju bilo koga drugog, a ja ovde baratam samo sa dve nepobitne i čvrste činjenice: a) U sat i po ne može da se spakuje opus kalibra Kingovog dela,b) Izbor glavnog glumca debelo odudara od onoga što je King opisao u romanu.